

בין הרפואה הסינית העתיקה לזמנים המודרנים
בילדותי, אימא שלי הייתה הולכת לטיפולי דיקור סיני. אז, זה היה נחשב משונה, סוג של עבודת אלילים, מין קסם כזה שעובד רק על "אלו שמאמינים". היום, הרפואה הסינית נמצאת בכל קופות החולים וברבים מבתי החולים – בין אם בטיפולים למאושפזים ובין אם במחקרים קליניים שמתבצעים במחלקות.
גם הרפואה הסינית עצמה עברה שינוי ב 40 השנים האחרונות בארץ. בתחילת הדרך, היו אלו מתי מעט שלמדו בחו"ל והביאו את הידע לכאן. כיום, כבר ניתן ללמוד בארץ מספר רב של גישות ולהתמחות במגוון נושאים: החל מילדים, דרך גניקולוגיה, אורתופדיה ועוד.
אולם בכל הזמן הזה, הבסיס הפילוסופי של הרפואה הסינית עומד איתן. הדרך בה התבוננו הרופאים הסינים העתיקים על האדם ואורחות חייו לפני אלפי שנים, עדיין משרתת אותנו היום כשאנו מאבחנים בכלים אלו את האדם המודרני. ההכרה שדבר אינו מתרחש בחלל ריק, לא הבריאות ולא החולי, היא הקו המנחה בדרך ההסתכלות של הפילוסופיה הסינית ואבן הבניין לאבחנה ברפואה הסינית. הידיעה וההבנה שישנם קשרי גומלין ביננו לבין כל הסובב אותנו מאפשרות לנו זווית ראיה רחבה על חיינו בכל מישורי הקיום.
החיבור בין האדם לעולם – אורח חיים, משפחה, חברים, עבודה, אקלים – הוא עדיין ותמיד יהיה הבסיס לחוזקות ולחולשות שלו. כאשר חלק מחיבור זה אינו בריא לנו, אנחנו בתגובה "מייצרים" לעצמנו את המחלות שלנו. הסימפטומים שאנו סובלים מהם, משמשים בשבילנו כעין תמרורי אזהרה, איזשהו פעמון פנימי שנזעק לפעול והוא קורא לנו להתעורר. נקודת האור במקרים אלו היא, שלמרות שאנו אחראיים למחלות שלנו, בנו טמונה גם אפשרות ההחלמה מהן – יש בנו את היכולת לגרום לשינוי. אם נוכל לזהות שלחץ מייצר אצלנו כאבי ראש או שדאגה מייצרת הפרעות במערכת העיכול, הרי שאנחנו בחצי הדרך לפתרון. לא תמיד הבסיס יהיה רגשי/מנטאלי אולם אין ספק שהרוב נמצא שם, או יותר נכון, מתחיל שם. ככל שנקשיב לקולות פנימיים אלו מהר יותר, כך היכולת שלנו לחזור לשגרה תהיה קלה יותר.
ממקום זה נשאלת השאלה, במה אנחנו מטפלים ? – בכאב הגב, בלחץ הדם, בחולשת מערכת החיסון או באדם שהוליד אותם. התשובה של הרפואה הסינית היא ברורה, אנחנו מטפלים באדם. ההסתכלות על השלם, על מנהגיו ואורחותיו, ולא רק על הרקמה הפגועה ,היא זו שנותנת לנו את האפשרות להימנע ממרדף אחרי סימפטומים משתנים (שכולנו סובלים מהם) ובאמת לייצר שינוי בחיים – גם מחשבתי וגם התנהלותי.
הבסיס של הרפואה הסינית הוא הרפואה המונעת, הצורך לתחזק את הגוף בזמן בריאות חשוב בדיוק כמו הטיפול בזמן מחלה. בדיוק כמו מכונית שנכנסת לטיפולים תקופתיים – אנחנו לא מחכים שהשמן ייגמר או שהבלמים יישחקו לגמרי. כך גם הגוף שלנו מבקש שנשמור עליו – שננהל אורח חיים שמתאים ליכולתנו – מאזן תקין בין שעות הערות לשעות המנוחה, פעילות גופנית, תזונה שמכבדת אותנו ופעולות שמחדשות את האנרגיה שלנו (לימוד, קריאה, מפגש עם אנשים...). מלבד אלו טיפולים תקופתיים ברפואה סינית מאפשרים לשמר את הבריאות שלנו ו"מרחיקים" אותנו ממחלות עתידיות. ברור לי, שבתוך הלך המחשבה בו גדלנו, קצת קשה ללכת לטיפול כשמרגישים טוב אולם זהו הבסיס לשמירת החיוניות שלנו וכן לחיזוק מערכות הגוף השונות טרם ייתקלו במכשולי החיים. לעומת הרפואה המערבית שהיא רפואה תלויית סימפטומים – היא זקוקה לכותרת ברורה בכדי שגלגליה יחלו לנוע. הרפואה הסינית מעדיפה להיפגש עם האדם לפני שמחלותיו יצוצו/יוחמרו מתוך שאיפה שלא ייפגש איתם כלל.
אם יש שאלות בנושא המאמר או ברפואה סינית, אשמח שתפנו אלי